fredag 30 december 2011

Eternal champion

För många, många år sedan köpte jag en figur till min påbörjade Empire armé till Warhammer, denna figur var karaktären Ludwig von Schwartzhelm, emperor´s champion. Andra arméprojekt kom emellan och när jag väl skulle återuppta Empire armén hade en ny armélista kommit ut och karaktären fanns inte längre med. Detta hade förstås inte hindrat mig att använda den till spelet men den blev hur som helst liggande i en låda tills nu.

Idén att göra om figuren till en staty uppkom för en tid sedan när jag letade i samma låda efter en annan figur. Jag började med att göra en enkel konvertering av figuren. Jag klippte bort flaggpålen som figuren hade i högerhanden och bytte ut den mot en sköld, på skölden limmade jag fast toppemblemet från flaggpålen.


Nästa steg var att konstruera en sockel till statyn. Jag mätte lite för att få proportionerna rätt och skar sedan ut delarna i kapaskiva.


Jag limmade ihop delarna med trälim och adderade ytterligare detaljer i gråkartong (sådan som är vanligt förekommande som baksida på spiralblock).


Ett av de enklaste stegen var monteringen av figuren med hjälp av några droppar superlim. Efter detta grundmålade jag hela statyn svart.


Basen målades grå sedan varvade jag svart wash med grå och vit färg för att få fram marmoreringen, sist av allt så torrborstade jag hela sockeln med vit färg i flera omgångar med ytterst lite färg i penseln.


Bara grå är den inte så märkvärdig

Själva figuren torrborstade jag sedan med Tin Bitz (mörk brons), guld och koppar. Ett tunt lager chestnut wash gav extra djup innan jag avslutade med att torrborsta ytterligare ett lager kopparfärg.


Tyvärr kunde jag inte låta statyn se helt ny ut även om jag blev väldigt nöjd med metallfärgen. För att få fram en kraftigt ärgad yta torrborstade jag med mörkgrön, jade, jade blandad med vit samt slutligen enbart vit. För ökad realism lade jag till lite extra vit färg som jag blandat tunn med vatten för att likna fågelskit!


Vissa kanske tycker att det var mycket jobb i onödan med metallfärgen i flera lager men bronset syns lite här och var och jag är grymt nöjd med det slutgiltiga resultatet. Denna terrängpjäs kommer jag att använda i såväl Warhammer- som SOTR-slag framöver och denna förevigade hjälte kommer att få pryda många miniatyrtorg vad det lider.

måndag 31 oktober 2011

Ute på böljan den blå


En stillsam söndag tillsammans med likasinnade kan leda till mycket kreativt pysslande. Inspirationen hade inte släppt taget och resultatet blev än fler öar till Man O' War.

Till att börja med tog jag fram fogsvansen och sågade loss ett stycke isolering ur en blåskiva jag fått av Retro. Tyvärr var jag alldeles för inne i mitt skapande för att plocka fram kameran men här är ett par bilder på resultatet.


Öarna blev väldigt branta men jag tyckte det blev extra dramatiskt och med tanke på att spelat är förlagt i en fantasy-värld finns inga som helst krav på realism. Jag valde att ställa upp mina tre Imperial Griffon Riders för att visa storleken på vulkanerna och för de av er som ej vet hur stora dessa är kan jag berätta att den runda plastbasen har en diameter på 32mm.

Jag tyckte att det såg avhugget ut att bara låta "lavaflödena" sluta vid öns bas och jag funderade på om det fanns nåt enkelt sätt att skapa "ånga". Återigen blev kuddstopp räddningen, det har fått vara stand-in för rök, dimma, moln och nu även som ånga. Jag tycker det funkar utmärkt.

När vulkanerna var klara plockade jag fram lite byggnader som jag konstruerat för några år sedan. De hade blivit stående i ett skåp då intresset plötsligt växlat till ett annat spel. Jag återupptog nu en av de idéer jag hade vid den tiden och detta blev resultatet.


Bortom den lilla klippön som jag bloggade om sist kan skymtas ordensskeppet The Hammer of Sigmar samt tre Imperial Wolfships. På väg ut från hamnen ses koggen The Mule som jag scratch-byggt av golvisolering, papper och tändstickor.


Ön är skuren ur ett stycke vanlig frigolit medan kajen och piren är gjorda av 5mm tjock foamboard. Samtliga byggnader är gjorda av rosa golvisolering.


Buskarna är gjorda av en grövre flock-variant som ofta används till att göra lövverk till modellträd. Gräset är ett finare grönt flock som jag torrborstade med brun och brungul färg. Kajen, piren och vägarna är flockade med finkorning sand som sedan är målad brun/grå, torrborstad beige och slutligen washad (betsad skulle man kunna säga, ber om ursäkt för alla svengelska uttryck men det är en skada man får när man håller på med detta då de flesta beskrivningar av tekniker är på engelska) med en grå-svart wash. Klipporna målades först svart sedan mörkgrå, detta följdes av flera torrborstade lager färg: grå, ljusgrå, beige och slutligen vit. En grå-svart wash applicerades längs den nedre kanten runt hela ön för att ge en känsla av olika vattennivåer vid ebb och flod.

Second star on the right and straight on until morning! 

onsdag 19 oktober 2011

Does it float?

Inspirerad av den första spelomgången Man O' War på många år (och det faktum att jag bara har två öar till spelet som jag är någorlunda nöjd med) var jag tvungen att karva lite i en bit frigolit. Detta är resultatet av en dryg timmes pysslande framför TV:n.


Skulle varit bättre med ett skepp eller två bredvid men detta får duga.

måndag 19 september 2011

Drachenzähne

Jag vet att det skulle ha varit mer korrekt att ha med en pansarvagn på bilden 
men det råkade vara dessa figurer som fanns närmast tillhands

Pansarhinder började användas redan under första världskriget men det var inte förrän mellankrigstiden som otaliga varianter började dyka upp vid gränsfortifikationer runt om i Europa. Den variant som tyskarnas kallade drachenzähne (draktänder) skulle komma att bli dominerade. De bestod (eller består kanske man ska säga då många av dem fortfarande står där de göts) av små pyramider av armerad betong. Höjden varierade men var vanligen mellan 90-120cm, fundamentets djup varierade också och var vanligen runt en meter.

Jag har länge funderat på att göra draktänder till figurspel men har ej kunnat bestämma mig för hur jag skulle gå till väga. Att skära ut ett flertal likadana former ur nåt skummaterial är svårt och tidskrävande samt att göra nån sorts form för att gjuta hindren kändes inte aktuellt. Jag fann (som i de flesta fall) att det skulle vara enkelt att göra dem i kartong. Jag mätte och ritade en mall i datorn som jag sedan printade ut. Jag valde att använda 300g kartong (det grövsta jag vågar plåga skrivaren med) istället för att skriva ut på vanligt papper och sedan behöva limma det på kartong.


Jag skar sedan försiktiga snitt med skalpell längs alla linjer så att kartongen går att vika lätt. detta kräver viss träning och en stadig hand (speciellt, om man som jag, skär utan att använda linjal).

 Nej, fliken är ej genomskuren, kartongen har dock en tendens att skikta sig.

Jag limmade ihop sidoskarven först. För att det hela skulle bli starkt (och gå fort) använde jag, som oftast, superlim. Vissa tycker att detta är onödigt dyrt men jag gjorde av med ca. 2,5g till 28st draktänder vilket blir en kostnad på ca. 70öre per "tand". 

Ursäkta den suddiga bilden men den får duga

Efter detta limmades toppen och botten på plats.


Jag penslade trälim på alla sidor utom botten och strödde sedan sand över alltihop. Sanden kan tyckas i grövsta laget när det ska simulera betong i skala 1:50-60 (beroende på vem man frågar) men det var vad jag hade hemma och att jag tycker att det blev riktigt bra. För att förenkla hanteringen under processen valde jag att tillfälligt spetsa konstruktionen på ett grillspett.


När limmet lämnats att torka ordentligt målade jag tänderna med en mörkgrå färg. Efter att grundfärgen torkat torrborstade jag över hela med en ljusare grå.
Sist torrborstade jag försiktigt alla kanter och hörn med vitt.




Jag har sett många varianter av draktänder till figurspel och vanligen är de fastlimmade i formation på flockade baser men jag tyckte att det var mer praktiskt att ha dem lösa. Achtung panzer!

måndag 12 september 2011

Barbed wire

Nu är hösten här och med den långa, mörka kvällar som passar utmärkt till terrängbygge. Jag tänker inte ursäkta min frånvaro utan bara konstatera att jag härmed är tillbaka!



Under hela min figurspelande historia har jag gång efter annan försökt få till något som kan liknas vid taggtråd att pryda slagfältet med. Det började med tunn ståltråd men det saknades nåt vitalt, just precis, taggar! Games Workshop sålde en kort tid en stansad taggtråd i mässing men den var både löjligt dyr och lite väl vass (vad jag har hört skall det sistnämnda vara anledningen till varför den slutade säljas). Försök gjordes även med gipssåg, den varianten som består av två tvinnade, taggiga ståltrådar, men dessa var för grova och väldigt svåra att böja och få att hålla formen. För lite mer än ett år sedan föll min modellskaparblick på en rulle förzinkad plomberingstråd (ibland kallad pärltråd, varför vet jag ej) och jag tänkte direkt att den nog skulle vara perfekt att göra taggtråd av men det blev inte av att jag köpte nån just då. Jag upptäckte nyligen att fler har fått denna idé då flera företag som säljer terräng till figurspel säljer exakt likadan tråd fast i 
2,5m-5m längder för 50-80kr/st. För några månader sedan införskaffade jag en 1kilos-rulle och den har legat tills nu. Ett kilo tråd av denna grovlek (det finns flera olika) motsvarar en längd på 250m och priset ligger vanligen på runt 400kr. You do the math!

Efter att jag igår kväll byggde ihop det första av många taggtrådshinder bestämde jag mig för att visa hur jag gick till väga.

Jag tittade på bilder, mätte på figurer, räknade, skissade och slutligen satte jag igång. 
Till detta bygge behövs: 2m förzinkad plombering/pärltråd, 6st långa tändstickor, 1st grillspett i trä, 3st halvmeterlängder sytråd, flytande superlim, färg, en brytbladskniv/skalpell, avbitartång samt ett passande rör att vira tråden runt.
Jag kapade grillspettet och fick två delar som är 14cm vardera (och hade således en pinne över till nästa hinder). Sedan kortade jag ner tändstickorna så att de alla blev 4cm långa. Tråden kapades även den i 120cm resp. 80cm, den 120cm tråden virade jag sedan runt en rörskarv till vanliga VP-rör (ytterdiameter 13mm).


Jag använde en skalpell med 10A-blad för att kapa skåror i tändstickorna (det går troligen lika bra med en liten brytbladskniv men jag föredrar riktiga skalpellblad då de är mycket vassare och inte lika tjocka) och limmade sedan ihop dem med superlim. 


Limmade sedan fast ett tändstickskors i taget på grillspettet.


Korset i mitten fästs sist och kan behöva justeras så att ställningen inte blir skev/ojämn.


En halvmeter sytråd viras runt varje kors och fixeras med superlim, detta stärker hela konstruktionen avsevärt och är värt besväret.


När limmet fått tid att torka ordentligt målade jag hela ställning svart...


... och när detta torkat torrborstade jag den först med mörkbrun och sist med biege färg.


Efter att färgen fått härda ett tag (jag använder uteslutande vattenbaserad hobbyfärg av olika fabrikat) "skruvade" jag dit den skruvade plomberingstråden.


När tråden var jämnt fördelad över ställningen nöp jag ihop den runt ändarna på "mittstången".


Sist virade jag fast den kvarvarande plomberingstråden i sicksack mellan korsens ändar och resultatet ser ni ovan. Som pricken över i penslade jag valda delar av tråden med kastanjebrun ink-wash för att symbolisera rost. Är grymt nöjd med bilden nedan som Heldri tog åt mig då jag inte kunde komma överens med hennes kamera, tackar!

Through fortified lines, last phase, intercept.
Based in destruction, silently shreds...

Bolt Thrower - Inside the wire

tisdag 26 april 2011

German Para Drop Armor

Har fått höra att tyskarnas Para Drop Armor Platoon till SOTR ska vara bra (på gränsen till fusk) men det var inte av denna anledning jag skaffade dem. Då flera jag spelar med redan har, eller tänker skaffa, tyskar till SOTR ville jag införskaffa en styrka som ingen jag känner redan har. Detta är den första helt färdigmålade Para Drop-figuren och den får äran att pryda detta första blogginlägg.